Matematika ve středověké Evropě

Dlouholetá spolupráce kolektivu vyučujících z MFF UK, FD ČVUT v Praze, VŠE v Praze a ÚJOP UK vyústila ve dvouletou intenzívní práci nad matematicko-historickým tématem, který v podobě knižního titulu dosud chyběl na pultech českých knihkupectví.

Píle celkem osmi spoluautorů dala vzniknout objemné monografii (684 stran) o středověké matematice. Autoři se opírají o historické prameny a vývoj matematiky zobrazují v širším politickém a kulturním kontextu. Kniha vyšla pod názvem Matematika ve středověké Evropě. Pozdní středověk a renesance v nakladatelství Česká technika – nakladatelství ČVUT v Praze v dubnu tohoto roku a veřejnosti byla představena v pátek 11. května 2018 na 24. mezinárodním knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha 2018.

Členem týmu, který vedla prof. RNDr. Martina Bečvářová, Ph.D. z Ústavu aplikované matematiky Fakulty dopravní ČVUT v Praze, byl také RNDr. Martin Melcer, Ph.D., zástupce ředitele ÚJOP UK na studijním středisku v Poděbradech, který přispěl kapitolou věnovanou významnému vědci, umělci a vynálezci Leonardovi da Vinci.

Více informací o publikaci lze nalézt na stránkách nakladatelství Česká technika:

https://eobchod.cvut.cz/odborne_knihy_cvut/

Většina autorského kolektivu je také členem programového a organizačního výboru Mezinárodních konferencí historie matematiky a Seminářů z historie matematiky pro vyučující na středních školách, které se od roku 2013 konají vždy na konci srpna také v Poděbradech. Tyto akce jsou veřejnosti přístupné, podrobnější informace lze nalézt na https://www.fd.cvut.cz/personal/becvamar/, všechny zájemce srdečně zveme a uvítáme jejich účast na těchto matematických seminářích.

Autoři článku: RNDr. Martin Melcer, Ph.D., Mgr. Andrea Kostelecká 

Foto: doc. RNDr. Jindřich Bečvář, CSc., Vladimíra Melcerová