Exkurze do Osvětimi

Dne 10. 4. 2019 se třída M1 vydala do koncentračního tábora Auschwitz. Někteří již navštívili toto místo v dřívějších letech, pro některé toto byla první návštěva, ale všichni studenti byli již předem detailně seznámeni s tím, co je v je v bývalém vyhlazovacím táboře čeká, jelikož exkurze byla součástí výuky lékařské etiky pro budoucí studenty medicíny.
Autobus se studenty vyjel z Poděbrad v 01.00 a v 08.00 již začala prohlídka tábora I., kde se studentů ujala průvodkyně, která je provedla expozicemi a podala velmi informativní výklad v anglickém jazyce. Studenti měli možnost vidět pozůstatky krutého nacistického řádění, popravčí zeď, plynovou komoru, krematorium, fotografie bývalých vězňů, expozici věnovanou českým vězňům a mnoho dalšího.
Následoval přesun do Auschwitz II. – Birkenau, kde studenti dostali možnost si tento projít ve vlastním tempu a odžít si tuto zkušenost dle individuálních potřeb. Obrovský kontrast jarního zelenajícího se dne s realitou smrti, hladu, křiku, nářku, bolesti, zoufalství a ponížení, ze kterého se sestávala realita vězňů byl místy dech beroucí.
Exkurze byla završena bezpečným návratem zpět do Poděbrad v podvečerních hodinách.


text a fotografie: Marika Constable