Závody dračích lodí na jezeře

I v letošním roce se studenti ÚJOP zúčastnili závodu dračích lodí PODĚBRADSKÉ DRAČÍ SRDCE o putovní pohár města Poděbrad, který se konal dne 25. 5. 2019 na poděbradském jezeře. Závody dračích lodí jsou založeny na 2000 let staré čínské tradici.

Dvacetičlenná posádka složená ze studentů z celého světa poctivě trénovala, aby obstála v konkurenci dalších šesti zkušených týmů přihlášených na závody. V pátek, v předvečer závodů si mohli studenti (někteří poprvé v životě), vyzkoušet pádlování na dračí lodi a v sobotu na závodech už se jelo naostro. 

Zájemců o závody bylo hodně, současní studenti ÚJOP se setkali s bývalými studenty ÚJOP Poděbrady, kteří dnes studují na vysokých školách v ČR, a přišli soutěžit také. Na závodníky ÚJOP se přišli podívat také vyučující ÚJOP, někteří z nich dokonce odvážně nastoupili do lodí a zúčastnili se soutěže.

Každá posádka absolvovala 3 rozjížďky na 200 m podél pobřeží, a jeden start na 1000 m, ve kterém lodě obeplouvají ostrov uprostřed jezera.

Tým studentů z ÚJOP Poděbrady obsadil v závodě na 200 m i v závěrečném závodě na 1000 m krásné 7. místo. Ani tyto drobné neúspěchy neodradily tým studentů ÚJOP, kteří neúnavně bojovali ve velké konkurenci až do konce závodů. Dobrá nálada závodníky neopouštěla …

… a za svou vytrvalost si vysloužili mimořádnou odměnu v podobě poháru Sympatie pro nejsympatičtější posádku na dračích závodech.

Ačkoli celodenní sportovní akce byla fyzicky náročná, panovala na lodi i v zázemí pod stanem dobrá nálada, která většině studentů vydržela až do večera, i když byli někteří unavení.

Gratuluji a doufám, že vytrvalost a houževnatost vydrží studentům ÚJOP i do dalších let nejen v závodech dračích lodí, ale také v osobním životě a při studiu na vysoké škole.

Zuzana Beránková

foto: Ilya Rudomilov

fotografie: Zdeněk Rubeš

fotografie: Zdeněk Frejvald

 

video: Zuzana Beránková